Lezen is belangrijk. Daarom blijven we je vanuit de bibliotheek graag ondersteunen om kinderen leeskilometers te laten maken. Dat doen we o.a. met de Bibliotheek op school en met activiteiten rondom de Kinderjury. In maart hebben we een aantal activiteiten rondom mediaopvoeding. In deze nieuwbrief lees je er alles over.  
 
Vorige week werd op OBO De Klopvaart de eerste Bibliotheek op school in Utrecht feestelijk geopend. Belangrijk, vertelde wethouder Anke Klein want: 'Omdat hiermee alle kinderen de kans krijgen plezier met taal te hebben. Daar ben ik als wethouder heel blij mee. Onderwijs, bibliotheek en gemeente hebben de handen ineengeslagen, zo dragen we samen bij aan een kansrijke toekomst voor de kinderen van nu.'

Nieuwsgierig hoe de Bibliotheek op school eruit ziet? Bekijk dan dit filmpje

foto's Anna van Kooij
 
 
 
 

De Bibliotheek op school is een landelijke aanpak met bewezen positieve effecten op leesvaardigheid, leesgedrag en leesplezier. Het gaat om structurele samenwerking. Met een hoogwaardige boekcollectie in de school en een deskundige leesconsulent zorgen we samen dat boeken een onderdeel zijn van de dagelijkse omgeving van leerlingen. De leesconsulenten van de Bibliotheek Utrecht zijn op de hoogte van de laatste inzichten over effectief leesonderwijs. Vanuit hun expertise ondersteunen zij leerkrachten bij het bieden van thematisch leesonderwijs in een betekenisvolle context en het inzetten van nieuwe leesbevorderingsactiviteiten die ook zwakke lezers motiveren. 
Kyra Wessels, directeur OBO De Klopvaart: 'De leesconsulent heeft een meerwaarde voor ons als school. Met haar kennis van leesbevordering en jeugdboeken enthousiasmeert de leesconsulent de kinderen en het team.'

 

Er zijn in Utrecht al elf scholen die meedoen! Meer weten? Ga dan naar onze informatiepagina op de website. Of neem contact op met Astrid van der Spoel (a.van.der.spoel@bibliotheekutrecht.nl) van Bibliotheek Utrecht. Samen zorgen we voor kinderen die meer lezen, met meer plezier lezen en beter worden in taal!

 
 
 
Webinar voor leerkrachten: Boekenproeverij

Op zoek naar jeugdboeken om in de klas mee aan de slag te gaan? Laat je tijdens dit webinar in 45 minuten bijpraten over de leukste nieuwe kinderboeken en trends in de jeugdliteratuur.   
Donderdag 7 april | 15:30 uur.

Meld je aan vóór 1 maart 

 
 
 

Natuurlijk hebben we ook programma om jouw leerlingen te inspireren. Boek de Vliegensvlugge Verteller en de bieb komt een halfuurtje in de klas met vijf topboeken; splinternieuwe titels én verborgen schatten. Op een prikkelende manier maken leerlingen kennis met verschillende boeken. Enthousiast? Reserveer snel een plekje

 
 

Kinderen groeien van jongs af aan op met schermen. Binnen een klik zijn ze in een andere wereld. Kinderen beleven hier veel plezier aan en het kan ook leerzaam zijn. Begeleiding van ouders en verzorgers is daarbij belangrijk. Daarom besteden we tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart t/m 1 april 2022 extra aandacht aan mediawijsheid in de opvoeding van kinderen tot en met 6 jaar. 

 

Zoek je informatie over mediaopvoeding of wil je met jouw groep aan de slag met media?  Op onze speciale pagina vind je veel praktische tips voor ouders. Opvoedprofessionals vinden alle informatie over mediagebruik hier

Tip voor ouders:  

  • Gratis webinar mediaopvoeding: hoe doe je dit? Van Denise Bontje op 28 maart van 20:00-21:00 uur. | aanmelden kan hier
  • of bekijk onze agenda met activiteiten tijdens de Media Ukkie Dagen.
 
 
 
 

De Leesweken van de Kinderjury zijn er weer. Kinderen kunnen actief meedoen in een van de 12 Leesteams die de bibliotheek start. Laat de kinderen dit filmpje zien, want hoe leuk is het om samen over boeken te praten! Kinderen die met het Leesteam meedoen maken ook nog eens kans op een boekenpakket. Alles over de Leesteams en de Kinderjury lees je op onze speciale webpagina.

 

Gratis lid worden van de bieb? Dat kan voor alle Utrechtse kinderen tot en met 17 jaar. Meer lezen geeft betere kansen voor later.

Afgelopen vrijdag trapte burgemeester Sharon Dijksma de campagne 'Wie dit leest ... kan ook een boek lezen' af, door haar jongste dochter lid te maken van de bieb. 

De Bibliotheek Utrecht heeft de ambitie voor 2022 dat ieder kind in Utrecht lid is van de bieb. Daarbij vragen we hulp van alle Utrechters. Lees meer

Binnenkort ontvangt iedere school meer informatie over hoe je mee kan doen met deze campagne.

 
 
 
 
 

De Poëzieweek is voorbij, maar gelukkig kun je het hele jaar gedichten lezen. We vroegen leesconsulenten Sandra Dorèl en Rozemarijn Blankenstein om tips. Geniet samen met de kinderen van ritme, taal en verrassende wendingen.

 
 
 
 
S
S
 
fb   tw   insta   insta
 
S