Wat fijn dat jullie met de meeste kinderen op school weer aan de slag zijn.
Vanuit de bibliotheek blijven we je graag ondersteunen om kinderen leeskilometers te laten maken. Met boekencollecties voor op school, tips voor thuis en online leesevenementen. Om te zorgen dat kinderen en ouders bewust met al die schermen omgaan, bieden we tijdens de Media Ukkie Dagen veel tips, tools en activiteiten. Dit en nog veel meer in deze nieuwsbrief.
 
Van 26 maart tot en met 2 april zijn de Media Ukkie Dagen. Deze campagne is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. De week staat in het teken van mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0-6 jaar. Het thema is dit jaar: ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’. Hoe kun je in de groep media bewust inzetten, zodat kinderen er veilig plezier aan beleven? Op onze speciale webpagina vind je heel veel tips, filmpjes én inspiratie voor leerkrachten en ouders.
 
 
 
Ben je op zoek naar mooie en goede on- en offline media? Mediasmarties heeft voor de Media Ukkie Dagen een WegWijzer ( 4-6 jaar) ontwikkeld. Gebruik de WegWijzer om samen te lezen,  kijken,  luisteren,  spelen en doen. Met én zonder scherm. Binnen en buiten.

Heb je vragen over mediaopvoeding?
Mail naar Susanne Lolkema:  s.lolkema@bibliotheekutrecht.nl 
 
 
Bestel een nieuwe collectie om kinderen meer en nieuwe boeken mee naar huis te geven of lekker op school te lezen. Over ‘wonen’, ‘verkeer’ of ‘diversiteit’ bijvoorbeeld. Of bestel de Boekenbingo en ga samen met je groep, bouw of hele school de uitdaging aan om leuke én veel boeken te lezen. Al onze collecties vind je in de webwinkel voor voorschoolse educatieprimair onderwijs en voortgezet onderwijs

Heb je vragen over de inrichting van je schoolbibliotheek of collecties? Neem dan contact op via educatie@bibliotheekutrecht.nl
 
Steviger inzetten op goed lees- en taalonderwijs. Met een structurele aanpak én ondersteuning. Als je dit zoekt, hebben we goed nieuws. Hou je mailbox in de gaten voor de uitnodiging om hierover in gesprek te gaan met onze specialisten. We praten je bij over de mogelijkheden van leesconsulenten, professionalisering van leerkrachten en bibliotheken op school.
Mijn naam is Kim van Aalten en vanaf 1 maart ga ik naast mijn werk op een basisschool twee dagen per week bij de bibliotheek aan de slag. In de onderwijssector heb ik de afgelopen tien jaar de rollen van leerkracht, onderbouwcoördinator, MT-lid en adviseur mogen vervullen. Als specialist educatie taal & digitaal jeugd werk ik aan de ontwikkeling van (les)programma’s en activiteiten over digitale geletterdheid voor het primair onderwijs. Ik kijk uit naar een ontmoeting en mooie gesprekken over wat we voor elkaar kunnen betekenen!

Heb je een vraag? Mail naar k.van.aalten@bibliotheekutrecht.nl

Foto: Anna van Kooij
 
 
Uit ruim 130 aanmeldingen zijn 14 enthousiaste leesbeesten in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar geselecteerd als lid van het Leesteam Kinderjury Utrecht. De kinderen van het Leesteam komen van verschillende scholen en uit verschillende wijken van Utrecht. Zij lazen de afgelopen weken enorm veel boeken. Tijdens een zoomsessie kozen zij zes boeken die volgens hen de beste kinderboeken zijn van 2020. Het Leesteam maakt een vlog om klasgenoten en alle andere kinderen op te roepen te gaan stemmen. Dat kan vanaf 12 april, via de bibliotheek. Lees alles over het Leesteam van de Kinderjury op onze website. Daar vind je ook de meest uitgeleende boeken van vorig jaar.

Tip: laat de websitepagina zien, ga met kinderen in gesprek. Welk boek hebben ze gelezen en wat vonden ze ervan? Of: laat ieder kind een lievelingsboek meenemen. Deze mogen ze dan pitchen in de klas. Waarom zou jij dat boek ook willen lezen?
 
 
 
Op donderdag 1 april 2021, van 16.00 tot 18.30 uur, organiseren de Armoedecoalitie Utrecht en de Alliantie Kinderarmoede samen met de schoolbesturen SPO Utrecht, PCOU Willibrord en KSU1 de Publieksacademie Kinderarmoede Utrecht. Het centrale thema is samenwerken rondom de school. In een (online) programma gaan lokale professionals en ervaringsdeskundigen in gesprek over het zien en versterken van kinderen in armoede. De opbrengst van de bijeenkomst is een combinatie van individuele en collectieve afspraken om de samenwerking rondom kinderen en gezinnen in armoede verder te verstevigen. Meld je nu aan
 
 
Positief   Negatief
 
S
 
fb   tw   insta  
 
S